onsdag 19. juni 2013

"Purriot og den usynlige mannen" av Bjørn F. Rørvik

Første bok i ny detektivserie for barn skrevet av "pappaen" til Reven & Grisungen, Bjørn Rørvik. Som de fleste voksne vil skjønne, spiller Rørvik her på den kjente detektiven til Agatha Christie, men hans detektiv er...en purre! Han har imidlertid riktig mustasje, påkledning og etterforskningsmetoder til at tankene går til Hercule Poirot.

Purriot bor sammen med kona si Paprika, og han kjeder seg og venter på en ny sak å løse. Når den kommer, viser det seg å være en vanskelig sak med to mystiske overfall i Hurlumheia. Inspektøren på stedet, Herr Gurk (en agurk) er ikke av de smarteste politimenn, og har ikke tid til "snikksnakk".
Purriot reiser til stedet, intervjuer de som ble overfalt, sjekker åstedene, bruker sine små grå (eller hva det nå er en purre tenker med?), og finner selvfølgelig løsningen. Da samler han alle i stuen for en gjennomgang i god, gammel Poirot stil.

Alle som er med i boken er grønnsaker eller dyr, og alle har navn som forteller noe om hvem de er. Tegningene i boken er helt herlige, og de får fram de spesielle trekkene hos hver enkel grønnsak + noen litt Poirot typiske detaljer.

Boken passer kanskje best for de litt yngre detektiv-fansene, fra 5-6 år. Den er ikke veldig skummel, det går ganske rolig for seg i Hurlumheia, og løsningen på mysteriet skulle heller ikke ødelegge nattesøvnen til de yngste.

Boken er ganske kort og kan fint leses sammenhengende, og den har utseendet til en billedbok. Selv om den ikke er så lang og med store bokstaver er det ikke en lettlest bok, for språket er ikke tilpasset en fersk "selv-leser". Artig bok med et annerledes utgangspunkt og flotte tegninger.

Bok nr. 2 i serien er flunkende ny, og den heter "Purriot og den forsvunne bronsehesten".

Hvis du vil låne bøkene om Purriot, trykk her

Kristin