onsdag 25. januar 2017

"Greia med maneter" av Ali Benjamin

«Du var død i to hele dager før jeg fikk vite om det engang. Det var om ettermiddagen sent i august, mot slutten av en lang, ensom sommer etter sjette klasse. Mamma ropte på meg, og jeg skjønte at noe var galt – veldig, veldig galt. «Zu», begynte mamma. «Franny har druknet. Hun var på ferie. Badeferie. I Maryland.» Det mamma sa, ga ingen mening. Det var tusen grunner til det. Det ga ikke mening fordi det ikke var lenge siden jeg hadde sett deg, og da hadde du vært så levende som bare det. Det hun sa ga ikke mening fordi du alltid har vært så god til å svømme, bedre enn meg fra første gang vi møttes. Det ga ikke mening på grunn av hvordan ting endte mellom oss. Det var ikke sånn det var ment å ende. Ingenting burde ende sånn.»

Suzy nekter å godta at bestevenninnen Franny druknet – det må ha vært en annen forklaring på hvorfor hun døde. Hun var jo så flink til å svømme, det kan ikke ha vært en drukningsulykke. Det må ha vært en brennmanet – en av de virkelig farlige. Suzy bestemmer seg for å bevise at det var en brennmanet – samme hva.

Men noe skjedde mellom Suzy og Franny før Franny døde. Vennskapet deres var over allerede før drukningsulykken. De skulle være sjelevenner for bestandig, men slik ble det ikke. Før Franny døde, valgte hun heller å være venn med den populære gjengen, istedenfor med Suzy. Og da Suzy så Franny for siste gang, gikk hun gråtende bortover gangen på skolen – alt var bare helt galt.

Denne boken var en av de aller mest populære bøkene for barn og ungdom i USA i fjor, og den har akkurat blitt oversatt til norsk.
Den handler om vennskap, sorg og uforklarlige ting. Det er en utrolig fin bok, både vakker og trist.

Hvis du vil låne "Greia med maneter", trykk her

Marthe