onsdag 21. april 2021

FilmBIB # 10: Olavs første skitur (1991)

 


Vi møter lille Olav som drar opp i marka med mor og far hvor familien skal ta sin unisone jomfrutur på ski. Tidlig havner foreldrene bakut, mens Olav fortsetter intetanende på egen hånd. På veien møter han både en hjelpsom hare og en sleip rev. Sirkelen sluttes når han møter igjen mor og far, og familien drar hjem igjen.

Det som er fint med måten denne historien er vinklet på er at Olav egentlig er prins, men at den kongelige statusen ikke gjøres noe vesentlig poeng av; henvisningene begrenses til noen eksteriørbilder av et slott og en subtil bemerkning på slutten. Med andre ord er dette først og fremst en universell historie om barnets oppdagelsestur i verden, fritt fra foreldrenes overbeskyttende påsyn.

Basert på Tor Bomann-Larsens bildebok med samme navn har dette også lyktes i å bli en sjarmerende animasjonsfilm. Skjønt det meste i filmen er direkte hentet fra kildematerialet føles det ikke statisk og «litterært» av den grunn. Et eksempel på at filmen også til dels går sine egne veier visuelt er bildet hvor Olav flykter fra reven nedover bakken. I boken ser vi Olav kjøre i rett vinkel ned mot høyre; i filmen får vi derimot et overvinklet bilde av at han manøvrerer seg unna trærne i veien - mer passende for filmmediet, som er så egnet for fart og bevegelighet.

Teksten – som er på rim – flyter fint presentert av Minken Fosheim. Lun og trivelig – og samtidig med en profesjonell bruk av rytmikk og pauser – beviser Fosheim at hun utvilsomt var en av de store norske stemmeaktørene i sin tid. Musikken av Guttorm Guttormsen bidrar med trolsk og årvåken bakgrunnsmusikk.

Denne og flere andre filmer kan du se ved å logge deg på med lånernummer og PIN-kode: https://www.filmbib.no/

K.T.