tirsdag 10. mars 2020

"Anne-Cath. Vestly" av Agnes-Margrethe Bjorvand og Hans Jørgen Sandnes

Bilderesultater for anne cath vestly bjorvand


Hele Norges Anne-Cath Vestly har fått enda en ny biografi, og denne er skrevet for de barna som Anne Cath var så opptatt av.

Hun het egentlig Anne-Catharina Schulerud , og vokste opp på Rena og Rudshøgda. Senere flyttet familien både til Jessheim, Lillehammer og Oslo. Hun hadde en storebror som hun var veldig glad i, en mor og far (som dessverre døde altfor tidlig), og to tanter. Anne-Cath. hadde en flott barndom.
 I nesten alle bøkene hun har skrevet brukte Anne-Cath. opplevelser fra sin egen barndom når hun lagde fortellingene sine om Lillebror, Guro og Aurora, og det skjønner vi når vi leser denne boken.

 Anne-Cath. er en av Norges mest kjente barnebokforfattere, og hele Norges mormor (selv om hun egentlig bare var farmor). Hun skrev over 50 bøker for barn, spilte teater, var i barnetimen, på film og på TV. Det er nesten ingen som ikke har lest eller hørt om noen av bøkene hennes.

Det er en koselig, nyskrevet biografi, som henvender seg til den samme lesergruppen som Anne-Cath gjorde – nemlig barna. Lett å lese, oversiktlig, og morsom. Illustrasjonene til Hans Jørgen Sandnes , som noen ganger er tegnet rundt gamle fotografier, er veldig fine, og det er morsomt med Knerten og Ovnsrøret som følger oss gjennom hele boka, og dukker opp på de merkeligste steder.
En veldig fin sakprosa bok, som kan lese for/av ganske unge lesere. Håper boken kan være med på å gjøre enda flere unge lesere nysgjerrig på Anne- Cath og bøkene hennes, og hva hun har betydd for barnelitteraturen i Norge.

Kristin