mandag 23. mars 2020

"Hei Ruby: robotens første skoledag" av Linda Liukas

Image result for hei ruby robotens første skoledag


Linda Liukas er programmerer, forfatter og illustratør. Hun er sett på som en av Europas fremste kvinner innen teknologi, og hun mener at alle barn har rett til å lære mer om programmering fordi verden i stadig større grad blir styrt av programvare.

I den fjerde boka hennes i Hei Ruby-serien møter vi Ruby, Julia og roboten på skolen. Først blir det kaos når roboten ikke forstår hva han skal gjøre, men når barna og roboten arbeider sammen, lærer alle masse nye ting. Det er en vanlig billedbok i første del, og i andre del av boka er det oppgaver og aktiviteter for barn eller barn sammen med voksne. Hovedvekten i denne boka er lagt på maskinlæring og hvordan man trener opp datamaskiner. Høres komplisert ut, men alt er lagt til barnas nivå, og har morsomme illustrasjoner og fasit på oppgavene.

Hvis du vil låne denne boken, trykk her

tr

torsdag 19. mars 2020

FILMOMTALE: Toy Story 4 (USA, 2019)

Mine egne forventninger til en fjerde «Toy Story»-film var naturlig nok delte: de første tre filmene utgjorde allerede en såpass uovertruffen trilogi at flere filmer ville risikere å bli unødvendige påheng; samtidig som håpet om at den kanskje ikke ville være så verst ble oppmuntret av en positiv kritikermottagelse.

Og heldigvis: filmen føles ikke det grann skuffende. Historien tar det naturlige steg fra der den tredje filmen avsluttet, med at guttungen Andy donerte lekene sine (som har et eget liv menneskene ikke vet om) til den lille jenta Molly; derfor har Woody (seriens hovedperson – en rettskaffen cowboy) og resten av gjengen flyttet inn i et nytt hjem. Premisset utgjøres av at Molly og foreldrene drar på tur til en amerikansk småby hvor det holder til et tivoli; og lekene er selvsagt med i den romslige bobilen. Men det tar ikke lang tid før noen av dem havner i nye eventyr på det ukjente stedet, blir kjent med lokale leker og (kanskje) møter igjen noen gamle. Vi får bivåne minst et par minneverdige nye karakterer, inkludert en nevrotisk plastgaffel som Molly lager selv på førskolen, og en klassisk porselensdukke fra 1950-tallet som har blitt en slags matrone i en lokal antikvitetsbutikk, flankert av en håndfull buktalerdukker som delvis er inspirert av den levende dukken i den en gang svært så populære «Grøsserne»-bokserien til R.L. Stine.

«Toy Story 4» er både morsom og, i utvalgte øyeblikk, rørende. Lekene vi følger har hver sine egenartede personligheter, og historien er fortalt med en effektivitet og fortellerglede karakteristisk også for de tre foregående filmene i serien. Pixar-studioet fortsetter dessuten å bevise at animasjonen er av høyeste kvalitet; nyansene og detaljene som gir liv til dette fargesprakende, men likevel troverdige universet, er noe man slett ikke finner i alle andre filmer av samme slag.
Hvis du vil låne Toy story-filmene, trykk her

K.T.

tirsdag 17. mars 2020

"Astrid Lindgren" av Maria Isabel Sanchez Vegara

Bilderesultater for astrid lindgren vegara bok

Serie:

Little people, big dreams
Små folk, store drømmer

+ Min første biografi

Ny bok om Astrid Lindgren, og den aller siste er også den aller korteste! Det er en bok i serien: «Little people, big dreams».
Dette er en flott biografiserie for ganske små barn, som nå har bøker om mange kjente personer fra hele verden. Fra Astrid Lindgren til Coco Chanel, fra Rudolf Nureyev til Muhammed Ali, og mange, mange flere, skrevet på engelsk av forfatter Maria Isabel Sanchez Vegara og med forskjellige illustratører. Noen av bøkene er oversatt til norsk (håper det blir flere), og da heter serien «Småfolk, store drømmer».
Format og layout på boken er som en billedbok, med store illustrasjoner og en kort tekst på hver dobbeltside. Teksten er kort og lett å forstå, og forteller på en enkel måte om viktige øyeblikk og hendelser i personens liv. Illustrasjonene er barnevennlige og morsomme, og gir mer et inntrykk av å være en tradisjonell billedbok, enn sakprosa.
Bakerst i bøkene er det en tidslinje med fotografier, som supplerer informasjonen vi har fått i teksten, og som gir små barn deres første lille møte med personer de sikkert vil høre mer om seinere i livet.
Selv om mange av titlene fremdeles bare er på engelsk, er de lette å lese for ganske ferske engelsk-lesere, og kan fint brukes som engelsk trening. Samtidig er teksten så kort at vi som voksne formidlere kan simultan oversette for å formidle dem for enda yngre lesere.
Les så mange dere kan, for dette er artige (og lærerike) bøker, også for de voksne!

Vil også nevne at i Norge har det kommet ut en veldig lik serie om norske berømtheter, med et liknende design, og den heter «Min første biografiserie»

Kristin

tirsdag 10. mars 2020

"Anne-Cath. Vestly" av Agnes-Margrethe Bjorvand og Hans Jørgen Sandnes

Bilderesultater for anne cath vestly bjorvand


Hele Norges Anne-Cath Vestly har fått enda en ny biografi, og denne er skrevet for de barna som Anne Cath var så opptatt av.

Hun het egentlig Anne-Catharina Schulerud , og vokste opp på Rena og Rudshøgda. Senere flyttet familien både til Jessheim, Lillehammer og Oslo. Hun hadde en storebror som hun var veldig glad i, en mor og far (som dessverre døde altfor tidlig), og to tanter. Anne-Cath. hadde en flott barndom.
 I nesten alle bøkene hun har skrevet brukte Anne-Cath. opplevelser fra sin egen barndom når hun lagde fortellingene sine om Lillebror, Guro og Aurora, og det skjønner vi når vi leser denne boken.

 Anne-Cath. er en av Norges mest kjente barnebokforfattere, og hele Norges mormor (selv om hun egentlig bare var farmor). Hun skrev over 50 bøker for barn, spilte teater, var i barnetimen, på film og på TV. Det er nesten ingen som ikke har lest eller hørt om noen av bøkene hennes.

Det er en koselig, nyskrevet biografi, som henvender seg til den samme lesergruppen som Anne-Cath gjorde – nemlig barna. Lett å lese, oversiktlig, og morsom. Illustrasjonene til Hans Jørgen Sandnes , som noen ganger er tegnet rundt gamle fotografier, er veldig fine, og det er morsomt med Knerten og Ovnsrøret som følger oss gjennom hele boka, og dukker opp på de merkeligste steder.
En veldig fin sakprosa bok, som kan lese for/av ganske unge lesere. Håper boken kan være med på å gjøre enda flere unge lesere nysgjerrig på Anne- Cath og bøkene hennes, og hva hun har betydd for barnelitteraturen i Norge.

Kristin

"Salamander" av Synnøve Borge og Lise Myhre

 Bilderesultater for salamander synnøve borge


Enda en herlig faktabok fra radarparet Synnøve Borge og Lise Myhre. Denne gangen er det salamanderen vi blir bedre kjent med.

Dette er den sjette boka i rekken av sakprosa for yngre barn. Tidligere har det vært bøker om flaggermus, humle, ravn, jerv og øyenstikker, og jeg liker dem alle sammen!
De er en fin blanding av fakta/informasjon, og en spennende fortelling om et «virkelig» dyr. I denne boken er det salamanderen «Salamander» vi blir kjent med, og følger gjennom et helt år fullt av opplevelser. Livet kan være tøft for en som bor i en dam, og må krysse en vei for å komme til vinterdvalen.
Barnevennlig tekst med lett forståelige faktaruter. Lise Myhres tegninger er noe av det jeg liker aller best ved disse bøkene, og spesielt den spennende bruken av ganske mørke farger.

Kristin

mandag 2. mars 2020

"Den lille mareritt-butikken og kile-krisen" av Magdalena Hai





Nina er 9 år og ønsker seg veldig en ny sykkel. Problemet er bare at hun ikke har nok penger - hvordan skal hun få råd? Nina trenger en jobb, og i Den lille mareritt-butikken trenger eieren Marek Rittersen og spøkelset Petter hjelp. I butikken blir hun møtt av et merkelig syn, eieren Marek ruller nemlig rundt i ukontrollerbar latter som om han blir kilt av en usynlig hånd. Nina hjelper spøkelset Petter med å lete etter et pulver som kan u-kile Marek, men det er ikke så lett når eierens kjæledyrblekksprut skaper trøbbel med rulleskøyter på alle tentaklene sine.

Bli med i en helt spesiell butikk med masse humor, grøss og fantasi. Boka er lett å lese og inndelt i korte kapitler, perfekt for ferske lesere.

Hvis du vil låne denne boka, trykk her

Samantha