torsdag 12. oktober 2017

To bøker om bæsj og promp

«Elefanten som ikke turte å prompe» av Laurie Cohen & Nicolas Gouny,
og  «1,2,3 bæsj» av Geraldine Collet & Eric Gaste

Bæsj og promp er alltid like populært i billedbøker. Her har vi to nye i «genren».

«Elefanten som ikke turte å prompe» handler om en elefant som heter Jonas og som har veldig god fantasi. Han kjenner han må prompe – og ikke bare en vanlig elefantpromp, men en kjempepromp. Han lager seg en vill historie om hva som vil skje hvis han ikke klarer å holde seg. Da forestiller han seg at til slutt kommer hele jorda til å slå sprekker og universet også. Så han trykker rumpa mot bakken og prøver å holde den inne, men alle vet jo hvordan det går...og så viser det seg at ingen merker noen ting.
Jonas puster lettet ut, og må ta seg en hvil, men da kommer en liten maur gående, og hva tror du den gjør? Ja, akkurat...den PROMPER, og det er prompen sin det!! (Og moralen her er…?)
Morsom liten bok med veldig lite tekst og veldig artig historie.

I boka «1,2,3 bæsj» møter vi mange forskjellige dyr som bæsjer. Det er en tellebok, og her er det fokus på tall fra 1 til 10 samtidig som det er nøye studier av alle bæsjene de forskjellige dyrene gjør. Fra den knøttlille mauren Bert som bare gjør en knøttliten knert av en bæsj, til elefanten som bæsjer 10 kjempestore runde kuler. Teksten er morsom og kort, og skrevet på rim, og handler bare om hva de forskjellige dyra produserer på bæsje-fronten. Hvert tall får sin dobbeltside og tegningene er store og klare; et dyr, et tall og det riktige antall bæsje-kuler. Artig bok, også denne for de minste som er klar til å lære å telle.

Kristin