torsdag 22. desember 2016

"Elizabeth I." av Linn T. Sunne

Vi som jobber med barnelitteratur til daglig kjenner Linn T. Sunne fra før, for hun har skrevet mange bøker for barn og ungdom. Denne gangen har hun laget en faktabok.

En liten, tynn, lettlest biografi om dronning Elizabeth I av England.
Det er skrevet mange biografier om Elizabeth, og jeg har lest mange av dem, men jeg har ikke sett en så enkel innføring på norsk før.

Boken forteller om lille Elizabeth fra hun er litt over ett år, til hun er godt etablert på Englands trone.
Den er enkelt skrevet, informativ og morsom. Den trekker ut små episoder i Elizabeths liv som kanskje er mer morsomme for små barn å lese om, enn det vi voksne er mest interessert i.
Den har enkelt språk og mange illustrasjoner, noen av dem tegninger av Jenny Jordahl, andre fotografier fra samtiden. Den er også full av faktaruter som forteller oss mer utfyllende om noen av hendelsene i Elizabeths liv.

Boken slutter når Elizabeth er voksen og dronning, men bakerst kan du lese hvordan det går med henne, samt få nyttige oversikter over personer og viktige hendelser i dronningens liv.
En fin bok for oss som liker engelsk historie, for her kan vi formidle fortellingen om en av verdenshistoriens mest spennende kvinner til ganske så små barn.

Hvis du vil låne boken om Elizabeth I, trykk her

knp

"Bror, søster: dikt for barn" av Thomas Marco Blatt

Blatts første diktsamling for barn inneholder et knippe enkle, små dikt om hverdagsliv og følelser og forholdet mellom barn, voksne, søsken og besteforeldre.
Diktene er skrevet fra barnets utgangspunkt, og er små funderinger om hvorfor besta har så lange pupper, hvorfor pappa er så dårlig i fotball og hvorfor lillesøster plutselig ikke er så liten lenger.

Stilen er enkel, litt «snakkete» akkurat som hvert dikt er en bitte liten fortelling. Her er ikke noen rim og regler som vi ofte opplever i diktsamlinger for denne aldersgruppen.

Diktene er illustrert av Lisa Aisato, og på vår barneavdeling elsker vi tegningene hennes!
I denne boken passer de utrolig godt til diktene/utsagnene til Blatt, og utdyper der hvor han ikke har skrevet så mye. De er levende, morsomme, vakre, og forteller akkurat den historien de skal.

Favoritten min er den første tegningen av han som skal ta vare på lillesøsteren sin, og kan bære henne rundt i hele stua. Den talende illustrasjonen av den lille babyen som får plass i storebrors hånd, er utrolig vakker.

Hvis du vil låne "Bror, søster", trykk her

knp

onsdag 14. desember 2016

"Vemmelege vers" av Roald Dahl

Ny gjendiktning av Roald Dahls bok «Revolting Rhymes». Tidligere oversatt til norsk bokmål av Jo Tenfjord i 1990, og utgitt under tittelen «Ramperim og ville vers»
Begge utgaver har beholdt Quentin Blake’s opprinnelige illustrasjoner (og bra er det).

Denne nye utgaven er gjendiktet av Grethe Fatima Syed, til nynorsk.
Det er fremdeles de samme kjente eventyrene i en rampete versjon, og også denne gangen er de skrevet på rim.
Jeg storkoste meg med den nye utgaven. Den er passe grusom og tro mot Roald Dahls måte å fortelle de gode gamle eventyrene på.
Her er ikke noe for sarte sjeler, men så tror heller ikke Roald Dahl at barn er noen sarte sjeler.
Tvert imot, når man leser bøkene hans og vet hvor mange barn som elsker dem, må man bare være enig i at barn også tåler litt skrekkelige, ekle fortellinger, og at den godeste Roald Dahl hadde umåtelig stor innsikt i forhold til sine unge lesere.

Oversetteren/gjendikteren sier selv at hun har jobbet mye for å få et språk som passer med Dahls frekke måte å behandle eventyrene på, og det synes jeg hun har fått til .
Det er noen herlige fraser her, både moderne norsk, klassiske rim-ord og noen fine engelsk/norske uttrykk. Hun sier også at hun håper at boka appellerer til både barn og voksne, og det tror jeg den gjør. Versene har mange nivåer, og ikke alle får med seg alt, men moro er det for de fleste.
Bør leses høyt, sammen med mange andre!

Hvis du vil låne denne vemmelige/morsomme boken, trykk her

knp

"Det mørkeste mørket" av Chris Hadfield

Chris er astronaut. Hele dagen leker han og hunden hans at de er astronauter på oppdrag et eller annet sted i verdensrommet.
Når kvelden kommer har han egentlig ikke tid til å legge seg, men han må jo det, og da kommer monstrene. De aller skumleste som trives i det mørkeste mørket.

Som alle foreldre prøver også Chris sine alle triks de kan. Lyset på, ligge i deres seng, sjekke rommet for monstre, men det hjelper ikke - han får ikke sove alene.

Så kommer den aller viktigste dagen i Chris sitt liv, 17.juli 1969, dagen for den første månelandingen. Alle samles foran øyas eneste TV-apparat, og Chris har gledet seg til dette så lenge han kan huske.
Når han sitter der og følger med på astronautene som hopper rundt på månen, oppdager han at det aller mørkeste mørket faktisk er det mørket som er i verdensrommet, og han finner ut at noe av det han ønsker aller mest er å utforske nettopp dette fantastisk vakre mørket der ute i verdensrommet.

Chris blir astronaut, dette er historien om han som liten gutt, og han utforsker virkelig verdensrommet, blant annet som Canadas første mann på spasertur i rommet.

En utrolig fin bok om å overvinne redsler, og ha tro på drømmene sine og vite at du aldri er helt alene, for drømmene dine er alltid med deg.

Nydelig illustrert av The Fan Brothers. Liker spesielt tegningen der alle de skumle monstrene på rommet hans, sitter sammen med ham på sengekanten og ser på mørket i verdensrommet.
De er ikke skumle lenger i det hele tatt.

Billedboken avsluttes med noen faktaruter og bilder, som forteller hvordan det gikk med Chris.

Hvis du vil låne denne boken, trykk her

knp


tirsdag 13. desember 2016

"Bjørnen Winnie" av Lindsay Mattick

Bjørnen Winnie : den sanne historien om verdens mest kjente Bjørn

Her får vi høre den virkelige historien om verdens meste kjente bjørn, og hvem er det?
Jo det er selvfølgelig Ole Brumm, eller Winnie-the-Pooh, som han heter på engelsk.

I boken forteller en mor, historien om bjørnen Winnie, til sønnen sin når han skal legge seg.
Det er en nydelig historie, som selv ikke en barnebibliotekar hadde hørt før.

Boken handler om veterinæren Harry fra Canada, som må reise fra hjembyen sin fordi det er krig i Europa.
På en togstasjon kjøper han en liten bjørnunge av en jeger, og kaller den Winnie.
Bjørnungen blir alle soldatenes maskot og det ender med at den blir med hele veien over til England. Nå har den blitt en veldig stor bjørn, og da soldatene må ut i krig i Europa, må Winnie skilles fra Harry, og reise til dyrehagen i London.

Nå flettes historien sammen med historien til en annen gutt, nemlig Alan Alexander Milnes sønn Christopher Robin. Winnie og Christopher Robin møtes i dyrehagen og blir verdens beste venner, og det var Christophers far som sørget for at både bjørnen og gutten har blitt kjent og elsket av barn over hele verden.

Historien er sann, og den er bakgrunnen for at vi i dag har en barnebok om en bjørn ved navn Brumm. Damen som forteller historien i boka er oldebarnet til Harry, og slik flettes historiene sammen.
Boka har også litt ekstra faktastoff om både bjørnen og menneskene som møtte den.

Nydelig billedbok som må leses av og for alle Brumm elskere, (og alle andre).

Hvis du vil låne boken om Brumm, trykk her

Kristin

"Dyregåter" av Henriette Bruusgaard

Da Bruusgaard var liten var hun heldig. Hun hadde både en far og andre som leste for henne, og noe av det hun husker aller best er farens dyregåter.
Hver kveld fant han på en ny gåte til henne, og det var like spennende hver gang.

Når hun nå selv har blitt mamma har hun lagd sine egne dyregåter til sin sønn, og samlet dem i en bok.
Boken er blitt en artig liten gåtebok, med en passe vanskelig gjettelek, og fargesterke, morsomme tegninger.
Gåtene går på rim, og står på den ene siden, og når du blar om får du en tegning av dyret, og løsningen skrevet nederst.

Det er ikke verdens vanskeligste gåter, men for de yngste barna kan det nok hende at noen av dem kan by på litt problemer. Da kan man løse dem sammen, og more seg over både løsningen og tegningen.
Passer for barn helt ned i 3-års alderen, med litt formidling.

Hvis du vil låne denne fine gåteboken, trykk her

Kristin

torsdag 8. desember 2016

"Døra i fjellet" av Line Baugstø

"Døra i fjellet" er en veldig spennende bok!

Den handler om Sofie og Nadia som er bestevenner. De er på tur i skogen da de plutselig finner en dør som går inn i et fjell. Det viser seg at de har funnet et tilfluktsrom, og de blir veldig nysgjerrige på hva som skjuler seg bak døra.

Plutselig hører de lyden fra en bil, og jentene gjemmer seg bak en busk. To menn kommer ut av bilen, og de låser opp døra i fjellet. De begynner å bære store esker ut av fjellet, og Sofie og Nadia er helt sikker på at de er tyver!

Sofie og Nadia bestemmer seg for å ikke fortelle til noen at de har funnet den hemmelige døra i fjellet, og spesielt ikke at de har sett to tyver!

Neste dag klarer ikke jentene å holde seg unna fjellet med døra, og de drar tilbake.
De får seg litt av en overraskelse når de får se at døra er åpen og det ikke står noen bil utenfor!

Fristelsen blir for stor, og Sofie og Nadia er så nysgjerrige at de bare mååå gå inn...

Dette er en fin spenningsbok for barn i alderen ca. 6-10 år.

Hvis du vil lese denne spennende boken, trykk her

Marthe