torsdag 3. april 2014

"Bob - en veldig uvanlig katt" av James Bowen





Bob må vel kunne kalles verdens mest berømte katt?

Han bor med eieren sin i London, og er en ekte storby-pus. En flott oransje katt med strikket skjerf som sitter på skulderen til James når de er ute og går.

Men sånn har det ikke alltid vært.

James møtte Bob en iskald mars - kveld. Da satt den staselige hankatten på trappen hans og var helt tydelig både utsultet og i dårlig forfatning. 

James på sin side, hadde levd et tøft liv med rus og kriminalitet, men var nå begynt å få litt orden på tilværelsen, og hadde fått seg leilighet og tjente litt penger som gatemusiker i Covent Garden. Det siste han trengte var egentlig enda en sulten munn å mette, og en skadet katt som måtte ha medisiner og dyrlege besøk.

Men James hadde en gang mistet en liten kattunge da han var barn, og bestemmer seg for at det skal ikke skje igjen.  Han tar Bob inn i huset, forer han og tar han med til dyrlegen og da er det gjort. Han har skaffet seg en helt spesiell venn.

Katten blir James kamerat og kompanjong, og de to blir uadskillelige. De har nå bodde sammen i flere år, og James og katten hans er ordentlige kjendiser. De trenger ikke synge på gaten lenger, for de har tjent masse penger på bøkene som er skrevet om dem.

Dette er en utgave av den opprinnelige boken  «En gatekatt ved navn Bob» som forfatteren har forandret litt på , slik at den passer bedre for yngre lesere. Den er blitt ganske lettlest og må være en flott bok for høytlesning for sånne historier som dette må man nesten dele med noen andre!

Det er en rørende, vakker og morsom historie, som både barn og voksne kommer til å storkose seg med. Selv de som ikke elsker katter må bli betatt av Bob

Superkjendisen fra London som har sitt eget kort på T-banen og som sitter på doen og tisser når ha ikke gidder å gå ut. Som har blitt fotografert av turister fra alle verdenshjørner og mottatt en haug med strikkeskjerf fra hyggelige damer.

Jeg vet ikke hvor mange mennesker rundt om i verden som har blitt rørt av denne historien, lest om dem og sett dem på Youtube, men det er mange, veldig mange.

Og det er ikke rart.

Det er en fantastisk feel-good historie, som alle burde lese. Den gjør noe med deg.
Hvis du vil låne boken om Bob og James, trykk her
Kristin


onsdag 2. april 2014

"Kule motiver: en fotobok kun for barn" av Tarjei Krogh




 



Tarjei Krogh har laget en flott fotobok hvor han sier at han vil fortelle barn om bilder han synes er kule, - og det er de!

Boken har et fotografi på annenhver side, fulgt av en liten tekst. Teksten er enkel, slik at barn kan lese den selv. Noen ganger forklarende, andre ganger litt tøysete kommentarer.

Bildene er det viktigste i boken.

Den anerkjente fotografen Tarjei Krogh har fylt boken med fotografier med mange forskjellige motiver. De fleste av dem av helt vanlige, hverdagslige ting eller scener, men allikevel annerledes. Annerledes fordi når profesjonelle fotografer fanger noe i kameralinsene ser de detaljer i motivene som ikke vi andre gjør, og vet å ta bildene akkurat i rette øyeblikk av akkurat de riktige detaljene.

Motivene spenner fra et nyfødt barn til nattehimmelen, snørr under nesa, sommerfugl på et blad og søppel i Italias bakgater. Både svart/ hvitt og farger, nærbilder og panorama.

En bok til å undres over og snakke om, fordi bildene rommer så mye mer enn bare det som slår deg ved første øyekast.

Se på den sammen, både barn og voksne, og nyt bildene. Du er nødt til å bli glad når du ser så flott kunst.

Den kan også være med på å motivere flere barn til å bli like opptatt av bilder i ung alder som Tarjei Krogh selv var. Kanskje en ny stjernefotograf?

(Det kommer snart en bok til – Kule motiver 2 - Vi gleder oss!)
 
Hvis du vil låne "Kule motiver", trykk her
 
Kristin